Med energieffektivitetsindikatorn kan operatören snabbt se hur mycket de nuvarande besparingarna per år är jämfört med drift av pumpen vid ett nominellt varvtal på 3000 min -1. Det avgörande referensvärdet är pumpens hastighet; både besparingarna per år och temperaturskillnaden mellan retur och Framledning beror på pumpens hastighet.

Assistent Energy-Control gör det möjligt för operatören att enkelt förstå och visualisera förhållandet mellan pumpens hastighet (genomflöde), temperaturskillnad bak/retur/framåt. Och besparingar/år (motorströmförbrukning). Indikatorerna besparingar/år, pumpens hastighet och temperaturskillnadens retur/flöde kan justeras medan processen är igång för att hitta den optimala driftspunkten. Är den optimala driftspunkten har hittats, kan de bestämda värdena antas och användas. Genom att överföra värdena växlas pumpens driftsätt till ”Eco-mode Temp” och det inställda eller bestämda värdet ”Temperaturskillnad bak/framåt” ställs in som ”måltemperaturskillnad” -värdet.

Öppen Assistent Energy-Control

ANMÄRKNING!

Assistent Energy-Control kan endast anropas när aggregatet är i drift, eftersom det inte finns några aktuella faktiska värden när den är avstängd (Klar för drift).

1. starta aggregatet med I/O-knappen.
    → Aggregatet startar i det definierade driftsläget.
  2. Tryck på fliken Symbol i flikfältet.
  3. Tryck på knappen på Displayen.
    Knappen visas bara när aggregatet är påslagen och en genomflödeshastighet mäts och visas.

Assistent Energy-Control Display

Ring upp Assistent Energy-Control (1)

Assistent Energy-Control öppnas genom att trycka på knappen. Knappen visas bara när aggregatet är påslaget och ett genomflöde mäts och visas.

Anmärkning om processdrift (2)

När Assistent Energy-Control anropas registreras de aktuella faktiska värdena för indikatorerna och ställs in som referens. Eftersom detta är en ögonblicksbild är det viktigt att processen är stabil när du ringer upp Energy-Control Assistant.

Om det inte finns någon stabil processdrift vid den tidpunkt då Assistent Energy-Control anropas (t.ex. Strax efter att enheten har startat, under uppvärmning eller nedkylning), signaleras detta med en anmärkning. Det är möjligt att justera indikatorerna för att visualisera relationerna, men det är inte tillåtet att överföra de inställda värdena. Knappen för att acceptera inställningen är inaktiv (visas i grått) och förblir inaktiv tills du lämnar Assistent Energy-Control. I detta fall måste Assistent Energy-Control lämnas och ringas upp igen vid ett senare tillfälle. Som ett resultat registreras de aktuella ärvvärdena som används för beräkningen under stabil processoperation på nytt.

Nuvarande ärv värden (3)

När Energy Control Assistant anropas registreras de aktuella faktiska värdena för indikatorernas besparingar/år, pumpens hastighet och temperaturskillnad bak/framåt (inre vitskala i hastighetsmätaren). Dessa värden är referensvärdena och används för beräkningen vid justering av indikatorerna .

Beräknade värden (4, 5)

De justerbara eller beräknade värdena är identiska med de aktuella ärvvärdena (inre vita skallinjer) omedelbart efter att Assistent Energy-Control Assistant har anropats.

De för närvarande inställda värdena för indikatorerna visas som ett blått värde ovanför hastighetsmätaren (4):

• Besparingar per år
  • pumpens hastighet
  • Temperaturskillnad mellan retur och Framledning

Under hastighetsmätaren visas också de fysiska anslutningarna mellan pumpens hastighet och besparingar/år och mellan pumpens hastighet och temperaturskillnad bak/framåt. (5):

• Pumpkapacitet (elektrisk drivkraft)
  • genomflöde

skala intervall (6)

Det teoretiskt möjliga justeringsområdet definieras av minsta och maximala skalvärden för hastighetsmätaren, som beräknas och ställs in i enlighet därmed när de kallas upp av Energikontrollassistenten. De tre indikatorerna är beroende av varandra, så det är möjligt att en indikator redan är begränsad av dess skalminimum eller skalmaximum eftersom en annan indikator redan är på skalminimum eller skalmaximum. Exempel → Temperaturskillnaden (bakåt/framåt.) kan inte ökas om pumpens hastighet redan är på minsta skala.

Justeringspekare (7)

Med justeringspekaren kan värdet på varje indikator justeras manuellt genom att trycka och hålla ner den. Genom att justera respektive indikatorvärde justeras också de andra två indikatorvärdena direkt. På detta sätt kan de ömsesidiga effekterna upplevas på ett lekfullt sätt. Det blir snabbt uppenbart hur till exempel ökning av temperaturskillnaden (→ lägre genomflöde) eller minskning av pumpens hastighet (→ lägre genomflöde) påverkar besparingar/år.

Fortsätt/Värdering (8)

→ När Assistent Energy-Control kallades upp var processförhållandena stabila; ändringar av indikatorerna kan accepteras. Knappen för att tillämpa justeringen är aktiv.

→ När du ringde till Assistent Energy-Control var processförhållandena inte stabila; ändringar av indikatorerna kan inte accepteras. Knappen för att tillämpa justeringen är inaktiv (visas i grått).

Avboka/lämna (8)

→ Assistent Energy-Control är avbokad och vänster utan att göra ändringar.

Justera och anta indikatorer

ANMÄRKNING!

Förutsättning för att ta över justeringarna:

• stabil processdrift
    → Om processdriften stabiliseras medan assistenten är öppen ändras inte överföringsknappen (förblir inaktiv). I det här fallet måste assistenten vara kvar och ringas upp igen. Som ett resultat registreras de aktuella ärvvärdena som används för beräkningen under stabil processoperation på nytt.
  • Fjärrkontrollen är avstängd
    → Om fjärrkontrollen är påslagen medan assistenten är öppen ändras knappen och det går inte längre att överföra justeringarna ().

ANMÄRKNING!

Energibesparingarna beräknas alltid i förhållande till pumpens driftsätt ”normalt läge” (nominellt varvtal 3000 min -1). Å andra sidan används den aktuella pumpens hastighet och den aktuella genomflödeshastigheten för att beräkna beroendet mellan hastighet och temperaturskillnad.

1. Ändra indikatorerna genom att trycka och hålla ned justeringspekaren tills önskad driftspunkt hittas.
    → Genom att ändra respektive indikatorvärde justeras också de andra två indikatorvärdena direkt.

ANMÄRKNING!

Det är i slutändan upp till operatören att avgöra om produktionsprocessen fortsätter att fungera smidigt med de inställda värdena och om bra delar kommer att produceras. Temperaturaggregatet har ingen information om huruvida de producerade delarna är okej eller inte.
  2. Tryck på knappen för att aktivera den justerade indikatorinställningen för att ta över.
    → Genom att överföra värdena växlas pumpens driftläge till ”Eco-mode Temp” och det inställda eller bestämda värdet ”Temperaturskillnad bak/framåt” ställs in som ”måltemperaturskillnad” -värdet. Operatören meddelas om detta i det nyligen visade meddelandefönstret
    .
  3. Tryck på knappen för att acceptera justeringarna eller på knappen för att lämna Energy Control Assistant utan att göra några justeringar.
    → Assistent Energy-Control är sedan vänster och den nya driftspunkten nås på bästa möjliga sätt, så länge assistenten inte har avbokats.

Ställa in valuta och elpris

För att beräkna besparingarna per år måste lokal valuta och elpris ställas in.

1. Tryck på menyknappen på grundbildskärmen för startsidan
  2. Välj [Inställning] > [Energieffektiv Indikering] > [... ]