Princip för test

ANMÄRKNING!

Kvalitetskontrollen i fabriken och på kundens plats med testaggregatet avser olika referensmätningsvariabler. Om en kvalitetskontroll utförs med provningsaggregatet på en nyligen levererad temperaturkontrollenhet, kan mätnoggrannheten för de uppmätta variablerna skilja sig från varandra.

ANMÄRKNING!

Värdeingångar från Pt 100-temperaturmätningen till ohm (Ω) omvandlas till grader Celsius (°C) med hjälp av en formel. Grunden är Pt 100-tabellen i enlighet med ITS-90 (International Temperature Scale).

Förberedelser

ANMÄRKNING!

Håll kylvattenutloppet så kort som möjligt och fritt från mottryck för att utnyttja kylningskapaciteten hos temperaturaggregatet optimalt.

1. Ta bort befintlig Framledning och Returledning.
    → Alla förinstallerade mellanliggande adapter, som användes med aggregat upp till 2226-nnn, måste vara kvar på enheten.
  2. Anslut HB-TP180-testaren till Thermo-6-aggregatet.
  3. Anslut kylvatteninloppet och utloppet till kylvattennätverket.
  4. Extratillbehör/Option anslut systemets vatteninlopp och utlopp till systemets vattennätverk.
  5. Anslut till elnätet.
  6. Tillhandahålla Pt 100 referensmätutrustning.

Inställningar

Som standard tillämpas 2 fördefinierade testtemperaturer (40 °C och maximal temperatur). Dessutom finns ytterligare 2 testtemperaturer tillgängliga om det behövs.

1. Tryck på huvudmenyknappen () på grundbildskärmen () på startskärmen.
  2. Välj [Kvalitetskontroll] > [Testtemperatur 3] eller [Testtemperatur 4].
  3. Ställ in parametrarna till önskat värde.
  4. starta funktionen med skjutreglaget ().

ANMÄRKNING!

De fördefinierade provningstemperaturerna för provningsförfarandet (40 °C och högsta temperatur) kan inte ändras. Den maximala temperaturen som uppnås under testprocessen beror på apparattypen (maximal framledningstemperatur).

Toleranserna avgör vilka avvikelser mellan komponenterna som är tillåtna för att klara kvalitetskontrollen.

1. Tryck på huvudmenyknappen () på grundbildskärmen () på startskärmen.
  2. Välj [Kvalitetskontroll] > [Toleranser] > [...].
  3. Ställ in parametrarna till önskat värde.

ANMÄRKNING!

Toleranserna sätts som standard i enlighet med rekommendationen från HB-Therm.

Vid slutet av kvalitetskontrollen kan mätvärdena nedan jämföras med Thermo-6 med de angivna referensmätvärdena.

• Temperaturer (Framledning och Returledning)
  • Tryck (systemetstryck, inloppstryck och returtryck (om ZF är tillgängligt))
  • Flödeshastighet (flödesmätning)

Om den valfria justeringen inte utförs i slutet av kvalitetskontrollen kan detta göras vid ett senare tillfälle. En ny testkörning är inte nödvändig. Förutsättningen är att testet redan har utförts en gång.

1. Tryck på huvudmenyknappen () på grundbildskärmen () på startskärmen.
  2. Välj [Kvalitetskontroll] > [Acceptera kalibrering]
  3. Tryck på play-symbolen () för att starta processen.

kvalitetskontroll

1. Tryck på huvudmenyknappen () på grundbildskärmen () på startskärmen.
  2. Välj [Kvalitetskontroll] > [Starta kvalitetskontroll].
  3. Tryck på play-symbolen () för att starta processen. Kvalitetskontrollen kan endast startas i statusen ”Klar för drift” (enheten är avstängd).

→ Kvalitetskontrollen startar automatiskt.
→ Följ instruktionerna på skärmen.

ANMÄRKNING!

I slutet av kvalitetskontrollen kan en CSV-fil sparas på en USB-databärare för att skapa ett test- och kalibreringscertifikat (CSV-filen kan också sparas på en USB-databärare senare via menyn [Spara/ladda] > [Exportera Kvalitetskontroll]) . Med VIP-programvaran (visualiseringsprogram → nedladdning ) kan ett test- och kalibreringscertifikat skapas. Se även avsnittet 'Testrapport'.

ANMÄRKNING!

Vid mätning av Pt 100-referenstemperaturen med multimetern måste testlinjernas ohmiska motstånd beaktas. Detta motstånd måste subtraheras från mätresultatet. Det ohmiska motståndet hos mätledningarna som levereras av Hb-Therm är 0,3 ohm, vilket motsvarar ett mätfel på ca 0,8 K.

HB-TP180 avstängningsventil läge!

Anslut HB-TP180 testaggregat med serienummer ≥1817-nnn till Thermo-6-aggregatet och sätt avstängningsventilen till ”öppet” läge.

BeskrivningAnvändarinteraktion
STARTA KVALITETSKONTROLL

Enhet = PÅ (aggregatet börjar fylla och ventilera systemkretsen)

• Ange information om inspektörens namn, testutrustning och referensmätningsaggregat (om dessa data redan är lagrade på en ansluten USB-databärare, kommer den att läsas in automatiskt).

1/9: MAXIMALT TRYCK

Börvärde temperatur = 40 °C

• Testa aggregatets täthet
  • Påfyllningspumpens funktion (om tillgänglig)
  • Tryckgivare mättest i Tolerans
  • Säkerhetsventilens funktion
  • Läs och ange tryckmätaren för inloppstrycksmätare på HB-TP180
  • Läs och ange tryckmanometern på Thermo-6-aggregatet

2/9: EXTERN SENSOR

Börvärde temperatur = 40 °C

• Pt 100 extern sensortestning inom Tolerans
  • Anslut Pt 100-testadaptern och ange testadapterns värde
  • Anslut typ J-termoelementet för automatisk värdinspelning

3/9: MAXIMALT PUMPTRYCK

Börvärde temperatur = 40 °C

• Provning av maximalt pumptryck
  • ZF-filter övervakning trycksensor test (om tillgängligt)
  • Ställ avstängningsventilen i ”stängt” läge
  • Läs och ange tryckmätaren för inloppstrycksmätare på HB-TP180

4/9: MAXIMAL TEMPERATUR

Börvärde temperatur = maximal aggregatstemperatur

• Test av uppvärmningstid och värmefunktion
  • Testning av värmetermostater
  • Testa temperaturgivare inom Tolerans
  • Läs och ange referenstemperaturen

5/9: TEMPERATUR 40 °C

Börvärde temperatur = 40 °C

• Kyltid och kylfunktionstest
  • Testa temperaturgivare inom Tolerans
  • Provflödesmätning inom Tolerans
  • Läs och ange referenstemperaturen

6/9: GENOMFLÖDE NOLL

Börvärde temperatur = 40 °C

• Flödesmätning inom Tolerans
  • Läs och ange tryckmätaren för inloppstrycksmätare på HB-TP180
  • Läs och ange returtrycksmätaren på HB-TP180

7/9: YTTERLIGARE KONTROLLTEMPERATUR (VALFRITT)

Börvärde temperatur = i enlighet med parametrarna [Kontrolltemperatur 3] och [Kontrolltemperatur 4]

• Testa temperaturgivare inom Tolerans
  • Läs och ange referenstemperaturen

8/9: TRYCK VID 0 BAR

Enhet = AV (aggregatet är kylt, tömt och tryckfritt)

• Testa tryckgivare inom Tolerans
  • Testa manometeraggregat inom Tolerans
  • Ta bort HB-TP180-testaren
  • Läs och ange tryckmanometern på Thermo-6-aggregatet

9/9: SLUTSATS

Enhet = AV

• Verifiering av alla uppmätta värden
  • Utför kalibrering (valfritt)
  • Exportera testrapport till USB-databärare (tillval)
  • Genomförande av kalibrering av mätvariabler (temperatur, tryck, genomflöde)
  • Anslut en USB-disk

Säkerhetskontroll

För säkerhetskontrollen, ta bort aggregatlocket och sätt tillbaka det korrekt efter slutförandet (→ Öppna aggregat).

OBSERVERA!

Att arbeta med aggregatet kräver kunskap om säkerhetsinstruktioner och snabbanvisning. Det är därför:

Läs säkerhetsinstruktionerna och snabbanvisningen noggrant innan du påbörjar något arbete. Grundkravet för säkert arbete är efterlevnad av alla säkerhetsinstruktioner och noggranna åtgärder av kvalificerad fackkunnig personal för att förhindra olyckor med personskador och egendomsskador.

Följande optiska provningar skall utföras:

TestetBeskrivning
StrömsladdKontrollera isolerings- och anslutningsområdet för skador.
VärmeisoleringKontrollera isoleringen för skador och placering.
TäthetKontrollera aggregatet (anslutningar) för läckor.
Allmänt skickKontrollera aggregatet för skador och kontaminering.

Testrapport

När kvalitetskontrollen är klar kan protokollet sparas på en USB-databärare. Om du vill spara protokollet till en USB-databärare vid ett senare tillfälle gör du så här:

ANMÄRKNING!

USB-databärare formaterade med FAT, FAT32, exFAT och ext2/3/4 stöds.

1. Anslut USB-databäraren till den främre kontakten.
  2. På grundbildskärmen trycker du på huvudmenyknappen ().
  3. Välj [Spara/Ladda] > [Exportera Kvalitetskontroll].
  4. Tryck på disksymbolen () för att starta processen.
    <UnitBasicType><YYYYMMDD>→ Data skrivs till USB-databäraren som en CSV-fil (t.ex. ”Qual_ _ _<hhmmss.csv”). Informationssystemet öppnas automatiskt och det aktuella förloppet visas.

ANMÄRKNING!

Med VIP-programvaran (visualiseringsprogram → nedladdning) kan ett test- och kalibreringscertifikat skapas.