Testprincipe

OPMERKING!

De kwaliteitsborging in de fabriek en bij de klant met het testapparaat heeft betrekking op verschillende referentiemeetvariabelen. Als met het testapparaat een kwaliteitsborging wordt uitgevoerd op een nieuw geleverd Tempereerapparaat, kan de meetnauwkeurigheid van de gemeten variabelen van elkaar verschillen.

OPMERKING!

Waarde-ingangen van de Pt 100 Temperatuurmeting in ohm (Ω) worden met behulp van een formule omgezet in graden Celsius (°C). De basis is de Pt 100 tabel volgens ITS-90 (International Temperature Scale).

Voorbereiding

OPMERKING!

Om de koelcapaciteit van het temperatuurregelapparaat optimaal te benutten, dient u de Koelwateruitgang zo kort mogelijk en vrij van tegendruk te houden.

1. Verwijder alle bestaande Voorloop- en Terugloop.
    → Elke vooraf geïnstalleerde tussenadapter die werd gebruikt met apparaten tot 2226-nnn, moet links op het apparaat blijven staan.
  2. Sluit de HB-TP180-tester aan op het Thermo-6 apparaat.
  3. Sluit de inlaat en uitlaat van het koelwater aan op het koelwaternetwerk.
  4. Optioneel: sluit de waterinlaat en -uitlaat van het systeem aan op het waternetwerk van het systeem.
  5. Maak verbinding met het elektriciteitsnet.
  6. Zorg voor Pt 100 referentiemeetapparatuur.

Instellingen

Standaard worden 2 vooraf gedefinieerde testtemperaturen toegepast (40 °C en maximale temperatuur). Toevoeging, indien nodig, zijn 2 extra testtemperaturen beschikbaar.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Kwaliteitscontrole] > [Testtemperatuur 3] of [Testtemperatuur 4]
  3. Stel de parameters in op de gewenste waarde.
  4. de functie inschakelen met de schuifregelaar ().

OPMERKING!

De vooraf gedefinieerde testtemperaturen van de testprocedure (40 °C en maximumtemperatuur) kunnen niet worden gewijzigd. De maximale temperatuur die tijdens het testproces wordt bereikt, is afhankelijk van het type toestel (maximale voorlooptemperatuur).

De toleranties bepalen welke afwijkingen tussen de componenten zijn toegestaan om de kwaliteitsborging te doorstaan.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Kwaliteitscontrole] > [Toleranties] > [...].
  3. Stel de parameters in op de gewenste waarde.

OPMERKING!

De toleranties worden standaard vastgesteld volgens de aanbevelingen van HB-therm.

Aan het einde van de kwaliteitsborging kunnen de onderstaande meetwaarden door de Thermo-6 worden vergeleken met de ingevoerde referentiemeetwaarden.

• Temperaturen (Voorloop en Terugloop)
  • Druk (systeemdruk, inlaatdruk en terugloopdruk (indien ZF beschikbaar is)
  • Stroomsnelheid (doorstroommeting)

Als de optionele aanpassing niet wordt uitgevoerd aan het einde van de kwaliteitsborging, kan dit op een later tijdstip worden gedaan. IN dat geval is een nieuwe testrun niet nodig. Voorwaarde is dat de test al een keer is uitgevoerd.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Kwaliteitscontrole] > [Kalibreren]
  3. Tik op het afspeelsymbool () om het proces te starten.

kwaliteitsborging

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Kwaliteitscontrole] > [Kwaliteitscontrole starten].
  3. Tik op het afspeelsymbool () om het proces te starten. De kwaliteitsborging kan alleen worden gestart in de status „Klaar voor gebruik” (apparaat is uitgeschakeld).

→ De kwaliteitsborging start automatisch.
→ Volg de instructies op het scherm.

OPMERKING!

Aan het einde van de kwaliteitsborging kan een CSV-bestand worden opgeslagen op een USB-gegevensdrager om een test- en kalibratiecertificaat te maken (het CSV-bestand kan later ook worden opgeslagen op een USB-gegevensdrager via het menu [Opslaan/Laden] > [Kwaliteitsborging exporteren]) . Met de VIP-software (visualisatieprogramma → download ) kan een test- en kalibratiecertificaat worden aangemaakt. Zie Ook RubriekPrüfprotokoll ''.

OPMERKING!

Bij het meten van de referentietemperatuur van Pt 100 met de multimeter moet rekening worden gehouden met de ohmse weerstand van de testlijnen. Deze weerstand moet van het meetresultaat worden afgetrokken. De ohmse weerstand van de door HB-therm geleverde meetlijnen bedraagt 0,3 ohm, wat overeenkomt met een meetfout van ca. 0,8 K.

Positie van de HB-TP180 afsluiter!

Verbind het HB-TP180-testapparaat met serienummer ≥1817-nnn met het Thermo-6 apparaat en zet de afsluiter in de „open” positie.

DescriptionInteractie met de gebruiker
BEGIN KWALITEITSBORGING

Apparaat = AAN (het apparaat begint het systeemcircuit te vullen en te ontluchten)

• Voer informatie in over de naam van de inspecteur, de testapparatuur en het referentiemeetapparaat (als deze gegevens al zijn opgeslagen op een aangesloten USB-gegevensdrager, worden ze automatisch ingelezen).

1/9: MAXIMALE DRUK

Setpoint temperatuur = 40 °C

• Test de dichtheid van het apparaat
  • Functie van de vulpomp (indien beschikbaar)
  • Meettest van de druksensor in Tolerantie
  • Functie van het veiligheidsventiel
  • Lees en voer de inlaatdrukmanometer op de HB-TP180 in
  • Lees en voer de drukmanometer op het Thermo-6 apparaat in

2/9: EXTERNE SENSOR

Setpoint temperatuur = 40 °C

• Pt 100 externe voeler testen binnen Tolerantie
  • Steek de Pt 100-testadapter in het stopcontact en voer de waarde van de testadapter in
  • Steek het Type J thermoelement in voor automatische waarderegistratie

3/9: MAXIMALE POMPDRUK

Setpoint temperatuur = 40 °C

• Maximale pompdruktest
  • ZF-filterbewakingsdruksensortest (indien beschikbaar)
  • Zet de afsluiter in de „gesloten” positie
  • Lees en voer de inlaatdrukmanometer op de HB-TP180 in

4/9: MAXIMALE TEMPERATUUR

Instelpunttemperatuur = maximale temperatuur van het apparaat

• Opwarmtijd- en verwarmingsfunctietest
  • Testen van verwarmingsthermostaten
  • Testtemperatuursensoren binnen Tolerantie
  • Lees en voer de referentietemperatuur in

5/9: TEMPERATUUR 40 °C

Setpoint temperatuur = 40 °C

• Testen van de afkoeltijd en functie van de koeling
  • Testtemperatuursensoren binnen Tolerantie
  • Doorstroommeting binnen Tolerantie
  • Lees en voer de referentietemperatuur in

6/9: DOORSTROMING NUL

Setpoint temperatuur = 40 °C

• Flowmeting binnen Tolerantie
  • Lees en voer de inlaatdrukmanometer op de HB-TP180 in
  • Lees en voer de terugloopdrukmanometer op de HB-TP180 in

7/9: AANVULLENDE TESTTEMPERATUUR (OPTIONEEL)

Instelpunttemperatuur = in overeenstemming met de parameters [testtemperatuur 3] en [testtemperatuur 4]

• Testtemperatuursensoren binnen Tolerantie
  • Lees en voer de referentietemperatuur in

8/9: DRUK BIJ 0 BAR

Apparaat = UIT (het apparaat wordt gekoeld, geleegd en drukloos)

• Testdruksensoren binnen Tolerantie
  • Testmanometerapparaat binnen Tolerantie
  • Verwijder de HB-TP180-tester
  • Lees en voer de drukmanometer op het Thermo-6 apparaat in

9/9: CONCLUSIE

Apparaat = UIT

• Verificatie van alle meetwaarden
  • Kalibreren uitvoeren (optioneel)
  • Exporteer het testrapport naar een USB-gegevensdrager (optioneel)
  • Uitvoeren van kalibreren van meetvariabelen (temperatuur, druk, doorstroming)
  • Een USB-schijf aansluiten

Veiligheidscontrole

Verwijder voor de veiligheidscontrole het deksel van het apparaat en zet het na voltooiing weer op de juiste manier in elkaar (Apparaat openen→).

LET OP!

Voor het werken met het apparaat is kennis van de veiligheidsinstructies en de korte handleiding vereist. Daarom:

Lees de veiligheidsinstructies en de korte handleiding zorgvuldig door voordat u met de werkzaamheden begint. De basisvereiste voor veilig werken is naleving van alle veiligheidsinstructies en zorgvuldige actie door gekwalificeerd vakkundig personeel om ongevallen met persoonlijk letsel en materiële schade te voorkomen.

De volgende optische tests moeten worden uitgevoerd:

TestDescription
VoedingskabelControleer het isolatie- en aansluitgebied op beschadigingen.
Thermische isolatieControleer de isolatie op beschadigingen en plaatsing.
BenauwdheidControleer het apparaat (aansluitingen) op lekken.
Algemene conditieControleer het apparaat op beschadigingen en vuil.

Testrapport

Nadat de kwaliteitsborging is voltooid, kan het protocol worden opgeslagen op een USB Gegevensdrager. Als u het protocol op een later tijdstip op een USB Gegevensdrager wilt opslaan, gaat u als volgt te werk:

OPMERKING!

USB-gegevensdragers die zijn geformatteerd met FAT, FAT32, exFAT en ext2/3/4 worden ondersteund.

1. Verbind de USB-gegevensdrager met de connector aan de voorkant.
  2. Tik op het basisbeeldscherm op de hoofdmenuknop ()
  3. Selecteer [Opslaan/Laden] > [Kwaliteitscontrole exporteren].
  4. Tik op het schijfsymbool () om het proces te starten.
    <UnitBasicType><YYYYMMDD>→ De gegevens worden naar de USB-gegevensdrager geschreven als een CSV-bestand (bijvoorbeeld „Qual_ _ _<hhmmss.csv”). Het informatiesysteem wordt automatisch geopend en de huidige voortgang wordt weergegeven.

OPMERKING!

Met de VIP-software (visualisatieprogramma → download) kan een test- en kalibratiecertificaat worden aangemaakt.