Met de energiezuinige Indicatie kan de machinist in één oogopslag zien hoeveel de huidige besparingen per jaar zijn vergeleken met de werking van de Pomp bij een nominaal toerental van 3000 min-1. De doorslaggevende referentiewaarde is het toerental van de pomp; zowel de besparingen per jaar als het temperatuurverschil tussen retour en Voorloop zijn afhankelijk van de pompsnelheid.

Met de Energy Control Assistant kan de machinist gemakkelijk de relatie tussen het toerental van de pomp (doorstroming), het temperatuurverschil terug-/voorloop en besparingen/jaar (energieverbruik van de motor) begrijpen en visualiseren. De indicatoren besparingen/jaar, toerental pomp en temperatuurverschil, retour/debiet kunnen tijdens het proces worden aangepast om het optimale bedrijfspunt te vinden. R. Wa het optimale werkpunt is gevonden, dan kunnen de vastgestelde waarden worden overgenomen en gebruikt. Door de waarden over te dragen, wordt de bdrijfsmodus van de pomp omgeschakeld naar „Eco-mode Temp” en wordt de ingestelde of vastgestelde waarde „Temperatuurverschil achteruit/vooruit” ingesteld als de waarde „doeltemperatuurverschil”.

Open Energy-Control Assistant

OPMERKING!

De Energy Control Assistant kan alleen worden opgeroepen als het apparaat in bedrijf is, aangezien er geen actuele actuele waarden zijn wanneer deze is uitgeschakeld (bedrijfsklaar).

1. het apparaat inschakelen met de I/O-knop .
    → Het apparaat start in de gedefinieerde bdrijfsmodus.
  2. Tik op het tabsymbool in de tabbalk.
  3. Tik op de knop op het scherm.
    → De knop wordt alleen weergegeven als het apparaat is ingeschakeld en een doorstroming wordt gemeten en weergegeven.

Weergave van de Assistent voor de Energy Control Assistant

Assistent Energy-control oproepen (1)

De Energy Control Assistant wordt geopend door op de knop te tikken. De knop wordt alleen weergegeven als het apparaat is ingeschakeld en er een doorstroming wordt gemeten en weergegeven.

Opmerking over de procesbewerking (2)

Wanneer de Energy Control Assistant wordt opgeroepen, worden de huidige werkelijke waarden van de indicatoren geregistreerd en als referentie ingesteld. Aangezien dit een momentopname is, is het belangrijk dat het proces stabiel is wanneer u de Energy Control Assistant oproept.

Als er geen stabiele proceswerking is op het moment dat de Assistent Energy-Control wordt opgeroepen (bijvoorbeeld kort nadat het apparaat is ingeschakeld, tijdens het opwarmen of afkoelen), wordt dit met een opmerking gesignaleerd. Het is mogelijk om de indicatoren aan te passen om de relaties zichtbaar te maken, maar het is niet toegestaan om de ingestelde waarden over te dragen. De knop om de instelling te accepteren is inactief (grijs weergegeven) en blijft inactief totdat je de Energy Control Assistant verlaat. In dat geval moet de Energy Control Assistant links blijven staan en op een later tijdstip opnieuw worden opgeroepen. Als gevolg hiervan worden de huidige R. Wa-waarden die worden gebruikt voor de berekening tijdens een stabiele proceswerking opnieuw geregistreerd.

Huidige waarden van R. Wa (3)

Wanneer de Energy Control Assistant wordt opgeroepen, worden de huidige werkelijke waarden van de indicatoren besparingen/jaar, toerental pomp en temperatuurverschil achteruit/vooruit geregistreerd (binnenste witte schaal in de snelheidsmeter). Deze waarden zijn de referentiewaarden en worden gebruikt voor de berekening bij het aanpassen van de indicatoren .

Berekende waarden (4, 5)

De instelbare of berekende waarden zijn onmiddellijk na het oproepen van de Energy Control Assistant gelijk aan de huidige waarden van R. Wa (binnenste witte schaallijnen).

De momenteel ingestelde waarden voor de indicatoren worden weergegeven als een blauwe waarde boven de snelheidsmeter (4):

• Besparingen per jaar
  • toerental van de pomp
  • Temperatuurverschil tussen retour en Voorloop

Onder de snelheidsmeter worden ook de fysieke verbindingen tussen pompsnelheid en besparingen/jaar en tussen pompsnelheid en temperatuurverschil Achter/terug-/voorloop weergegeven (5):

• Pompvermogen (elektrisch aandrijfvermogen)
  • doorstromingssnelheid

schaalbereik (6)

Het theoretisch mogelijke instelbereik wordt bepaald door de minimale en maximale schaalwaarden voor de snelheidsmeter, die dienovereenkomstig worden berekend en ingesteld wanneer ze worden opgeroepen door de Assistent Energy-Control. De drie indicatoren zijn onderling afhankelijk, dus het kan zijn dat de ene indicator al beperkt is door zijn schaalminimum of schaalmaximum, omdat een andere indicator zich al op het schaalminimum of schaalmaximum bevindt. Voorbeeld → Het temperatuurverschil (terug-/voorloop) kan niet worden verhoogd als het toerental van de pomp al op de minimumschaal is.

Aanpassingswijzer (7)

Met de instelwijzer kan de waarde van elke indicator manueel worden aangepast door erop te tikken en deze ingedrukt te houden. Door de respectieve indicatorwaarde aan te passen, worden de andere twee indicatorwaarden ook rechtstreeks aangepast. Op deze manier kunnen de wederzijdse effecten op een speelse manier worden ervaren. Al snel wordt duidelijk hoe bijvoorbeeld het verhogen van het temperatuurverschil (→ lagere stroomsnelheid) of het verlagen van het toerental van de pomp (→ lagere stroomsnelheid) van invloed is op de besparingen/jaar.

Procedure/waardering (8)

→ Toen de Assistent Energy-Control werd opgeroepen, waren de procesomstandigheden stabiel; wijzigingen in de indicatoren kunnen worden geaccepteerd. De knop om de aanpassing toe te passen is aktief.

→ Toen de Assistent Energy-Control werd opgeroepen, waren de procesomstandigheden niet stabiel; wijzigingen in de indicatoren kunnen niet worden geaccepteerd. De knop om de aanpassing toe te passen is inactief (grijs weergegeven).

Annuleren/Vertrekken (8)

→ Assistent Energy-control wordt geannuleerd en wordt naar links gestuurd zonder wijzigingen aan te brengen.

Indicatoren aanpassen en toepassen

OPMERKING!

Voorwaarde om de aanpassingen over te nemen:

• stabiele proceswerking
    → Als de procesbewerking stabiliseert terwijl de assistent open is, verandert de overdrachtsknop niet (blijft inactief). In dat geval moet de assistent links blijven en opnieuw worden opgeroepen. Als gevolg hiervan worden de huidige R. Wa-waarden die worden gebruikt voor de berekening tijdens een stabiele proceswerking opnieuw geregistreerd.
  • Afstandsbediening uitgeschakeld
    → Als de afstandsbediening is ingeschakeld terwijl de assistent open is, verandert de knop en is het niet meer mogelijk om de aanpassingen over te dragen ().

OPMERKING!

De energiebesparingen worden altijd berekend in relatie tot de bdrijfsmodus van de pomp „normale modus” (nominaal toerental van 3000 min-1). Anderzijds worden het huidige toerental van de pomp en de huidige doorstroming gebruikt om de afhankelijkheid tussen snelheid en temperatuurverschil te berekenen.

1. Wijzig de indicatoren door op de instelwijzer te tikken en deze ingedrukt te houden totdat het gewenste werkpunt is gevonden.
    → Door de respectieve indicatorwaarde te wijzigen, worden de andere twee indicatorwaarden ook rechtstreeks aangepast.

OPMERKING!

Het is uiteindelijk aan de operator om te beslissen of het productieproces soepel blijft verlopen met de gestelde waarden en of er goede onderdelen worden geproduceerd. Het Tempereerapparaat heeft geen informatie over de vraag of de geproduceerde onderdelen in orde zijn of niet.
  2. Tik op de knop om de aangepaste indicatorinstelling te activeren en het over te nemen.
    → Door de waarden over te dragen, wordt de bdrijfsmodus van de pomp omgeschakeld naar „Eco-mode Temp” en wordt de ingestelde of vastgestelde waarde „Temperatuurverschil achteruit/vooruit” ingesteld als de waarde „doeltemperatuurverschil”. De operator wordt hiervan op de hoogte gesteld in het nieuw weergegeven berichtenvenster
    .
  3. Tik op de knop om de aanpassingen te accepteren of op de knop om de Energy Control Assistant te verlaten zonder aanpassingen te doen.
    → De Energy Control Assistant staat dan links en het nieuwe bedieningspunt wordt op de best mogelijke manier bereikt, zolang de assistent niet annuleerde.

Valuta en elektriciteitsprijs van elektriciteit instellen

Om de besparingen per jaar te berekenen, moeten de plaatselijke valuta en de elektriciteitsprijs worden vastgesteld.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de menutoets
  2. Selecteer [Instelling] > [Energie-efficiëntie-indicator] > [... ]

3. Stel de parameter in op de gewenste waarde