Het externe circuit, dat via de Voorloop- en Retourleidingen met het apparaat is verbonden, moet vóór opening worden geleegd (bijvoorbeeld om de spuitgietmatrijs te vervangen). Het doel van de functie [Schimmel Legen] is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmteoverdrachtsmedium ontsnapt wanneer het externe circuit wordt geopend. De efficiëntie van het matrijslegen wordt in wezen bepaald door de geometrie van het aangesloten externe circuit (blinde gaten, parallelle verbindingen, verschillende lijndoorsneden, ventielen). Matrijslediging is beschikbaar in 2 verschillende processen:

• Met omkering van de pomp door legen (standaard)
  • Met perslucht door uitblazen (extra uitrusting ZG)

OPMERKING!

• De matrijslediging wordt alleen uitgevoerd als alle temperaturen (Voorloop, Terugloop en, indien beschikbaar, extern) lager zijn dan de instelling van de parameters [Matrijsleidingstemperatuur] en [Veiligheidskoelingstemperatuur]. De standaardinstelling is telkens 70 °C.

• Voordat u de hydraulische aansluitingen tussen het apparaat en het externe warmteoverdrachtscircuit opent, moet u ervoor zorgen dat de systeemdruk 0 bar ± 0,3 is.

Matrijslediging met pompomkering (standaard)

In de standaardversie (zonder extra ZG-apparatuur) is de draairichting van de pomp omgekeerd. Het warmteoverdrachtsmedium wordt uit het externe circuit gezogen door de pomprichting om te keren. Door lucht uit de atmosfeer naar het warmteoverdrachtscircuit te zuigen, wordt deze geleegd en drukloos. Het water/luchtmengsel wordt naar de Koelwateruitgang of de waterafvoer van het systeem geleid. Het apparaat wordt dan uitgeschakeld (→ werkingsprincipe).

1. Druk op de functieknop () op het basisbeeldscherm.
    → De knop moet worden ingedrukt voor Zeit. ¼ s om de functie uit te voeren.

Van

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Functies] > [Matrijs Legen]
    → Activeer de functie met de schuifregelaar ().

Duur van het legen van de matrijslediging

De parameter [Mold Leegtijd] bepaalt hoe lang de Functie [Mold Legen] Aktief Is Voordat Het apparaat wordt uitgeschakeld.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Instelling] > [Diversen] > [Uurtijd voor het legen van de Matrijs].
  3. Stel de parameters in op de gewenste waarde.

Uitgang van het legen

Het warmteoverdrachtsmedium wordt naar de Koelwateruitgang of de waterafvoer van het systeem geleid (afhankelijk van of de gemeenschappelijke aansluiting is omgezet in afzonderlijke aansluitingen, zie hier voor meer informatie).

Matrijzen legen met perslucht (extra uitrusting) ZG

Met de extra uitrusting van de ZG wordt het externe circuit met behulp van druklucht gelegen. Het warmteoverdrachtsmedium wordt met aangesloten druklucht en drukloos uitgeblazen. Het water/luchtmengsel wordt naar de Koelwateruitgang, de waterafvoer van het systeem of naar de persluchtuitgang geleid (optioneel instelbaar). Het apparaat wordt dan uitgeschakeld (→ werkingsprincipe).

OPMERKING!

• De Pomp is niet in bedrijf tijdens het legen van de matrijslediging.
  • Een efficiënte matrijslediging wordt bereikt wanneer een voldoende gedimensioneerde tankcontainer of een drukloze waterafvoer wordt aangesloten op de persluchtuitgang (AIR OUT) (hiervoor moeten de parameters [Matrijslegen Met perslucht] op „tank” worden ingesteld).
  • Bij het legen in de waterafvoer kan de drukontlasting leiden tot waterlekkage aan de Persluchtuitgang (AIR OUT), vooral als er een hoge tegendruk in de waterafvoer is.
  • Het legen van de matrijs met perslucht kan ook direct vanuit de bedrijfsklaar „Klaar voor gebruik” worden gestart als alle temperaturen (Voorloop, Terugspoelen en, indien beschikbaar, extern) lager zijn dan de instelling van de parameter [Matrijsleidingstemperatuur].
  1. Druk op de functieknop () op het basisbeeldscherm.
    → De knop moet worden ingedrukt voor Zeit. ¼ s om de functie uit te voeren.

Van

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Functies] > [Matrijs Legen].
    → de functie inschakelen met de schuifregelaar ().

Duur van het legen van de matrijslediging

De parameter [Mold Leegtijd] bepaalt hoe lang de Functie [Mold Legen] Aktief Is Voordat Het apparaat wordt uitgeschakeld.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Instelling] > [Diverse] > [Uurtijd Voor Het Legen Van De Matrijs]
  3. Stel de parameters in op de gewenste waarde.

Uitlaat legen (alleen voor extra uitrusting van ZG)

De parameter [Matrijs Legen Met perslucht] bepaalt bij welke uitlaat het water-luchtmengsel wordt geleegd.

Verstrijken

Het water/luchtmengsel wordt naar de Koelwateruitgang of de waterafvoer van het systeem geleid.

Tank

Het water-luchtmengsel wordt naar de Persluchtuitgang (AIR OUT) gevoerd.

1. Tik op het basisbeeldscherm van de startpagina op de hoofdmenuknop ().
  2. Selecteer [Instelling] > [Diversen] > [Matrijs Legen met perslucht].