Op het Indicatie voor energie-efficiëntie kan de machinist in één oogopslag zien hoeveel de huidige besparingen per jaar zijn vergeleken met bedrijf de pomp bij een nominaal toerental van 3000 min -1. De doorslaggevende referentiewaarde is het toerental pomp; zowel de besparingen per jaar als het temperatuurverschil tussen rendement en doorstroming zijn afhankelijk van het toerental van de pomp.

Met de Assistent Energy-Control kan de machinist gemakkelijk de relatie begrijpen en visualiseren tussen toerental pomp (doorstroming), temperatuurverschil terug-/voorloop en besparingen/jaar (stroomverbruik van de motor). De indicatoren besparingen/jaar, toerental pomp en temperatuurverschil terug-/voorloop kunnen tijdens het proces worden aangepast om het optimale bedrijfspunt te vinden. Als het optimale werkpunt r. Wa gevonden, kunnen de vastgestelde waarden worden overgenomen en toegepast. Door de waarden over te dragen, wordt de bdrijfsmodus van de pomp omgeschakeld naar „Eco-modus Temp” en wordt de ingestelde of vastgestelde waarde „Temperatuurverschil terug-/voorloop” ingesteld als de „Gevraagde waarde temp.-verschil”.

Open de Assistent Energy-Control

OPMERKING!

De Assistent Energy-Control kan alleen worden opgeroepen als het apparaat zich in bedrijf bevindt, aangezien er geen actuele werkelijke waarden zijn wanneer het is uitgeschakeld (bedrijfsklaar).

1. inschakelen het apparaat in met de I/O-knop ().
    → Het apparaat start in de gedefinieerde bdrijfsmodus.
  2. Tik op het registersymbool () in de tabbalk.
  3. Tik op de knop () op het Indicatie.
    → De knop () wordt alleen weergegeven als het apparaat is ingeschakeld en een stroomsnelheid wordt gemeten en weergegeven.

Indicatie van Assistent Energy-Control

Bel de Assistent Energy-Control (1)

De Assistent Energy-Control wordt opgeroepen door op de knop () te tikken. De knop () wordt alleen weergegeven als het apparaat is ingeschakeld en er een doorstroming wordt gemeten en weergegeven.

Opmerking over procesbedrijf (2)

Wanneer de Assistent Energy-Control wordt opgeroepen, worden de huidige werkelijke waarden van de indicatoren geregistreerd en als referentie ingesteld. Aangezien dit een momentopname is, is het belangrijk dat het proces stabiel is wanneer de Assistent Energy-Control wordt opgeroepen.

Als het proces niet stabiel is op het moment dat de Assistent Energy-Control wordt aangeroepen (bijvoorbeeld kort nadat het apparaat is ingeschakeld, tijdens het opwarmen of afkoelen), wordt dit gesignaleerd met een opmerking. Het is mogelijk om de indicatoren aan te passen om de relaties te visualiseren, maar het is niet toegestaan om de ingestelde waarden over te dragen. De knop () om de instelling toe te passen is inactief (grijs weergegeven) en blijft inactief totdat u de Assistent Energy-Control afsluit. In dat geval moet de Assistent Energy-Control worden verlaten en op een later tijdstip opnieuw worden opgeroepen. Als gevolg hiervan worden de huidige Is-waarden, die worden gebruikt voor de berekening, opnieuw geregistreerd tijdens een stabiele proceswerking.

Huidig r. Wa (3)

Wanneer de Assistent Energy-Control wordt opgeroepen, worden de huidige werkelijke waarden van de besparingen/jaar, het toerental pomp en het terug-/aanvoertemperatuurverschil geregistreerd (binnenste witschaal in de snelheidsmeter). Deze waarden zijn de referentiewaarden en worden gebruikt voor de berekening bij het aanpassen van de indicatoren ().

Berekende waarden (4, 5)

De instelbare of berekende waarden () zijn identiek aan de huidige werkelijke waarden (binnenste witte lijnen) onmiddellijk nadat de Assistent Energy-Control is opgeroepen.

De momenteel ingestelde waarden van de indicatoren worden weergegeven als een blauw waarde boven de snelheidsmeter (4):

• Besparingen per jaar
  • toerental pomp
  • temperatuurverschil tussen retourzending voorloop

De fysieke verbanden tussen het toerental pomp en de besparingen per jaar en tussen het toerental pomp en het temperatuurverschil terug-/voorloop worden ook weergegeven onder de snelheidsmeter (5):

• pompvermogen (elektrisch aandrijfvermogen)
  • stroomsnelheid

Schaalbereik (6)

Het theoretisch mogelijke instelbereik wordt bepaald door de schaalwaarden van de minimum- en maximumsnelheidsmeter, die dienovereenkomstig worden berekend en ingesteld wanneer de Assistent Energy-Control wordt opgeroepen. De 3 indicatoren zijn onderling afhankelijk, dus het kan zijn dat een indicator al beperkt is door het schaalminimum of schaalmaximum omdat een andere indicator al op schaalminimum of schaalmaximum staat. Voorbeeld → Het temperatuurverschil (terug-/voorloop) kan niet worden verhoogd als het toerental van de pomp al op de minimumschaal is.

Aanpassingsaanwijzer (7)

Met de aanpassingsaanwijzer () kan de waarde van elke indicator manueel worden aangepast door erop te tikken en ingedrukt te houden. Door de respectieve indicatorwaarde aan te passen, worden ook de andere twee indicatorwaarden rechtstreeks aangepast. Op deze manier kunnen de wederzijdse effecten op een speelse manier worden ervaren. Al snel wordt duidelijk hoe bijvoorbeeld het verhogen van het temperatuurverschil (→ lager doorstroming) of het verlagen van het toerental pomp (→ lager doorstroming) van invloed is op besparingen/jaar.

Doorgaan/Waardeoverdracht (8)

→ Toen de Assistent Energy-Control werd opgeroepen, waren de procesomstandigheden stabiel en konden wijzigingen in de indicatoren worden overgenomen. De knop om de aanpassing toe te passen is aktief.

→ Toen de Assistent Energy-Control werd opgeroepen, waren de procesomstandigheden instabiel en konden wijzigingen in de indicatoren niet worden aangenomen. De knop voor het toepassen van de aanpassing is inactief (grijs weergegeven).

Annuleren/Verlof (8)

→ Assistent Energy-Control is annuleerde en wordt links zonder wijzigingen toe te passen.

Indicatoren aanpassen en toepassen

OPMERKING!

Voorwaarde voor het overnemen van de aanpassingen:

• stabiele proceswerking
    → als de proceswerking stabiliseert terwijl de assistent open is, verandert de overdrachtsknop niet (blijft inactief). In dit geval moet de assistent worden links en opnieuw worden gebeld. Als gevolg hiervan worden de huidige Is-waarden, die worden gebruikt voor de berekening, opnieuw geregistreerd tijdens een stabiele proceswerking.
  • Remote uitgeschakeld
    → als de afstandsbediening is ingeschakeld terwijl de assistent open is, verandert de knop en is het niet langer mogelijk om de aanpassingen toe te passen ().

OPMERKING!

De energiebesparingen worden altijd berekend in verhouding tot de bdrijfsmodus van de pomp „normaal bedrijf” (nominaal toerental van 3000 min -1). Daarentegen worden het huidige toerental pomp en het huidige doorstroming gebruikt om de afhankelijkheid tussen snelheid en temperatuurverschil te berekenen.

1. Wijzig de indicatoren door op de aanpassingsaanwijzer () te tikken en ingedrukt te houden totdat het gewenste bedieningspunt is gevonden.
    → Door de respectieve indicatorwaarde te wijzigen, worden ook de andere twee indicatorwaarden direct aangepast.

OPMERKING!

Het is uiteindelijk aan de operator om te beslissen of het productie soepel blijft verlopen met de ingestelde waarden en of er goede onderdelen worden geproduceerd. De tempereerapparaat heeft geen informatie over of de geproduceerde onderdelen OK zijn of niet.
  2. Tik op de knop () om de aangepaste indicatorinstelling te activeren.
    → Door de waarden over te dragen, wordt de bdrijfsmodus van de pomp overgeschakeld naar „Eco-modus Temp” en wordt de ingestelde of vastgestelde waarde „Temperatuurverschil terug-/voorloop” ingesteld als „Gevraagde waarde temp.-verschil”. De operator wordt hiervan op de hoogte gesteld in het nieuw weergegeven berichtenvenster.
  3. Tik op de knop () om de aanpassingen toe te passen of op de knop () om de Assistent Energy-Control te verlaten zonder aanpassingen uit te voeren.
    → De Energy Control-assistent wordt dan verlaten en het nieuwe bedieningspunt wordt op de best mogelijke manier bereikt, op voorwaarde dat de assistent niet is annuleerde.

Valuta en prijs van elektriciteit instellen

De plaatselijk Valuta en prijs van elektriciteit moeten worden vastgesteld om de besparingen per jaar te berekenen.

1. Selecteer [Instelling] > [Energiezuinig Indicatie] > [... ]

2. Stel de parameter in op de gewenste waarden.