Installatie

Om de meetwaarden van de Flow-5-doorstroommeter op een Thermo-6 weer te geven en te controleren, sluit u de HB-regelkabel aan op het Thermo-6 temperatuurregelapparaat.

OPMERKING!

Vereiste software voor het apparaat

De software SW61-1_2247 of hoger op de Thermo-6 is vereist om de Flow-5-doorstroommeter op het Thermo-6 Tempereerapparaat te laten werken.

1. Zorg voor het Thermo-6 temperatuurregelapparaat.
  2. Installeer de Flow-5 doorstroommeter op het Tempereerapparaat.
    → De hydraulische aansluiting is te vinden in de Flow-5 (O8295-EN) doorstroommeter How to.
  3. Open de deur aan de voorkant van het Tempereerapparaat.
  4. Steek de bedieningskabel HB in het stopcontact HB (X 79).
    → De kabelindeling van de HB-besturingskabel is te zien op de volgende pagina: gegevensinterfaces
  5. Sluit de andere kant van de stuurkabel aan op de HB IN-uitgang van de Flow-5 doorstroommeter.
  6. Sluit een extra Flow-5-doorstroommeter aan via de HB OUT-aansluiting.

OPMERKING!

Wanneer een Flow-5-flowmeter wordt gedetecteerd, wordt de softwareversie tussen de doorstroommeter en de Thermo-6 temperatuurregeleenheid gecontroleerd. Als ze niet dezelfde versie hebben, wordt de Flow-5-doorstroommeter automatisch bijgewerkt naar compatibele firmware.

Nieuwe Flow-5-doorstroommeter instellen

Nieuwe doorstroommeter gedetecteerd

Het overzichtsvenster Flow"" op het Thermo-6 Tempereerapparaat wordt automatisch geopend zodra een nieuwe doorstroommeter wordt aangesloten. Om de doorstroommeter correct te laten functioneren, moeten de kentekenplaat A..D() en het adresbereik () zijn ingesteld (tik op het bedieningspictogram ">" op de nieuw herkende doorstroommeter 1..4, 5..8, ...). Niet toegewezen doorstroommeters worden aangeduid met „-- --”.

Stel een doorstroommeter in

Opdracht

OPMERKING!

Het adresbereik A..D() kan slechts eenmaal aan een identifier 1..4, 5..8, ...() worden toegewezen. In het geval van meerdere opdrachten wordt dit gesignaleerd met een opdrachtconflict.

Flow-markering

Aan de Flow-5-doorstroommeter moet een label worden toegewezen () A..D

Flow-adresbereik

De meetcircuits van de Flow-5-doorstroommeter moeten worden toegewezen aan een adresbereik (). 1..4, 5..8, ...Met de Flow-5 doorstroommeter (type: autonoom) wordt het adresbereik automatisch toegewezen.

Statusopties in het Overzichtsvenster van Flow

Het overzicht toont alle doorstroommeters met apparaat Nr., status, kentekenplaat A..D() en adresbereik (). 1..4, 5..8, ...De volgende statusopties zijn beschikbaar:

Flowmeter aangesloten op het Tempereerapparaat, toewijzing ontbreekt (opnieuw geregistreerd of toewijzing verwijderd).

Om de doorstroommeter correct te laten functioneren, moeten de kentekenplaat A..D() en het adresbereik () zijn ingesteld. 1..4, 5..8, ...

Geen symbool

Aangesloten doorstroommeter met toewijzing (aangemeld). De doorstroommeter is klaar voor gebruik. Nr. Actie is vereist.

De doorstroommeter is bekend bij de temperatuurregeleenheid, maar is momenteel niet aangesloten op de temperatuurregeleenheid.

Als deze doorstroommeter beschikbaar is, controleer dan de bedrading.

Toewijzingsconflict voor de gemarkeerde doorstromingsmeters (dezelfde kentekenplaat en hetzelfde adresbereik).

Het toewijzingsconflict moet worden opgelost door de kentekenplaat (A..D) of het adresbereik 1..4, 5..8, ...() aan te passen.

Bediening

Weergave van de flowmeter

hoofdmenu

De "Flow" -tegel wordt in het hoofdmenu weergegeven, ongeacht of er een Flow-5-doorstroommeter is aangesloten of niet.

submenu

Zodra de Flow-5-doorstroommeter is toegewezen, wordt deze ook vermeld in het submenu "" (). Flow Flow A, Flow B, Flow C, ..

Weergave van reële waarden

Elke aangesloten doorstroommeter met toewijzing A 1..4, B 1..8, ...() breidt de standaardweergave uit met 2 schermpagina's (indicatorgrafiek en lijstformulier). De schermpagina's zijn toegankelijk via de registersymbolen of door de inhoud van het hoofdscherm te vegen.

OPMERKING!

Het pijlsymbool („<” of „>”) in de tabbalk geeft op de volgende pagina meer tabsymbolen aan. Deze kunnen worden weergegeven door naar links of rechts te vegen in de buurt van de registersymbolen of door op de pijl Symbool (” <” of „>”) te tikken.

De twee schermzijden van de doorstroommeter worden met de volgende symbolen weergegeven. Afhankelijk van de ingestelde kentekenplaat wordt het symbool aangevuld met „”, Flow A"Flow B„, enz.

Dit maakt eenvoudige en duidelijke toegang tot de werkelijke waarden van de betreffende doorstroommeter mogelijk.

Weergave van reële waarden in lijstvorm

De werkelijke waarden van de meetcircuits worden weergegeven in de vorm van een lijst. De keuze van favorieten is momenteel niet beschikbaar.

Weergave van de reële waarden als indicatorgrafiek

De reële waarden, doorstroming en verschil tussen Voorloop en Terugloop vanuit het meetcircuit worden grafisch weergegeven als indicatoren. Daarnaast worden de ingestelde grenswaarden en gevraagde waarden weergegeven.

Overzicht van de flow

Het overzicht toont alle doorstroommeters met apparaat Nr., status, kentekenplaat A..D() en adresbereik (). 1..4, 5..8, ...De volgende statusopties zijn beschikbaar:

Flowmeter aangesloten op het Tempereerapparaat, toewijzing ontbreekt (opnieuw geregistreerd of toewijzing verwijderd).

Om de doorstroommeter correct te laten functioneren, moeten de kentekenplaat A..D() en het adresbereik () zijn ingesteld. 1..4, 5..8, ...

Geen symbool

Aangesloten doorstroommeter met toewijzing (aangemeld). De doorstroommeter is klaar voor gebruik. Nr. Actie is vereist.

De doorstroommeter is bekend bij de temperatuurregeleenheid, maar is momenteel niet aangesloten op de temperatuurregeleenheid.

Als deze doorstroommeter beschikbaar is, controleer dan de bedrading.

Toewijzingsconflict voor de gemarkeerde doorstromingsmeters (dezelfde kentekenplaat en hetzelfde adresbereik).

Het toewijzingsconflict moet worden opgelost door de kentekenplaat (A..D) of het adresbereik 1..4, 5..8, ...() aan te passen.

Weergave van de status van de Flow-5 doorstroommeter

OPMERKING!

Afhankelijk van de bedrijfsmodus knipperen de statusindicatoren van de doorstroommeter of de afzonderlijke cirkels in andere kleuren of reeksen. De definities van de voorwaarden zijn te vinden in de Flow-5 (O8295-EN) doorstroommeter How to.

Type: apparaatbevestiging (met infoknop + 3-status-LED)

OPMERKING!

De Flow-5 Flow-5 doorstroommeter (ontwerp: bevestiging van het apparaat) heeft een informatieknop. Door op de infoknop te drukken, verandert de standaardweergave op het Thermo-6 Tempereerapparaat in de grafiekindicator van de doorstroommeter. Dit maakt het eenvoudig en snel om de belangrijke proceswaarden van de doorstroommeter op het Tempereerapparaat weer te geven.

Belang van de verschillende kleurcondities op de Flow-5 doorstroommeter (type: apparaatbevestiging).

knipperend
groen-geel
(snel)
Nieuwe doorstroommeter gedetecteerd. De doorstroommeter moet nog steeds worden ingesteld (toegewezen) op het Tempereerapparaat.
knipperend groen
(snel)

Het submenu van de doorstroommeter ([] > [] > [Instellingen] > [] > Flow[]) is geselecteerd op het Thermo-6 temperatuurregelapparaat. DFM_Serial-No.

Ontwerp: Autonoom (met statuslamp per meetcircuit)

Met de geselecteerde doorstroommeter op het standaarddisplay knipperen alle statusindicatoren van de bijbehorende cirkels groen (snel).

knipperend groen
(snel)

Het submenu van de doorstroommeter ([] > [] > [Instellingen] > [] > Flow[]) is geselecteerd op het Thermo-6 temperatuurregelapparaat. DFM_Serial-No.

Instellingen

Opdracht wijzigen

Als er een fout is gemaakt tijdens een opdracht (markering of adresbereik) met een doorstroommeter of de opdracht om andere redenen niet meer correct is, kan deze ook op elk moment met terugwerkende kracht worden gewijzigd.

1. Selecteer [DFM_Serial-No.] > [Flow A, Flow B, ...] > [Instellingen ] > [DFM_Serial-No.]
  2. Stel de markering en het adresbereik opnieuw in.

OPMERKING!

De statusindicator van de geselecteerde Flow-5 flowmeter knippert groen (snel).

Verwijder de doorstroommeter uit het overzicht

Het overzicht van de debietmeter toont alle doorstroommeters waarvan de debietmeter is geïdentificeerd, eenmaal op de temperatuurregeleenheid, ongeacht of ze momenteel zijn aangesloten op de temperatuurregeleenheid of niet. Als een Flow-5-doorstroommeter niet langer nodig is op een temperatuurregeleenheid, kan deze worden verwijderd uit het geheugen van de Thermo-6 temperatuurregeleenheid. Verwijderen is alleen mogelijk als de Flow-5-doorstroommeter niet is aangesloten.

1. Selecteer [Flow] > [Flow A, Flow B, ...] > [Instellingen ] > [DFM_Serial-No.]
  2. Door op het symbool () te tikken, wordt de betreffende doorstroommeter verwijderd.
    → De kentekenplaat, het adresbereik en alle bewakingsinstellingen worden verwijderd

OPMERKING!

Een verwijderde Flow-5-doorstroommeter kan op elk moment opnieuw worden geregistreerd en toegewezen door deze aan te sluiten op het Thermo-6 temperatuurregelapparaat.

Meetcircuits activeren en deactiveren

Afhankelijk van de toepassing kunnen afzonderlijke meetcircuits van de Flow-5 doorstroommeter worden geactiveerd of gedeactiveerd.

1. Selecteer [Flow] > [Flow A, Flow B, ...] > [Meetcircuit Aktief]
  2. Activeer of deactiveer de meetcircuits met de schuifregelaar (, ).

OPMERKING!

Wanneer de meetcircuits zijn gedeactiveerd (de schuifregelaar is uitgeschakeld), worden er geen werkelijke waarden weergegeven, worden er geen grenswaarden bewaakt en worden er geen alarmen (bijvoorbeeld een voelerbreuk) afgegeven.

Procesbewaking

In de standaardinstelling worden de grenswaarden voor procesbewaking automatisch bepaald en ingesteld nadat elk apparaat is gestart, in overeenstemming met het geselecteerde bewakingsniveau. Als automatische grenswaardebepaling niet gewenst is, kan deze worden ingesteld op handmatige instelling of worden uitgeschakeld. Zie de beschrijving op de volgende pagina → Monitoring.

Als het bewakingstype op manueel is ingesteld, kan de temperatuur- of doorstromingsgrenswaarde voor elk meetcircuit van de Flow-5-doorstroommeter afzonderlijk worden ingesteld, of kan de bewaking afzonderlijk worden in- of uitgeschakeld.

1. Selecteer [Flow] > [Flow A, Flow B, ...] > [Monitoring ] > [Temperatuur of Doorstroming]
  2. de bewaking inschakelen of uitschakelen met de schuifregelaar (, )
  3. Stel de grenswaarde voor temperatuur of doorstroming in op de gewenste waarde

Het geselecteerde bewakingstype (automatisch, manueel, UIT) en het ingestelde bewakingsniveau (fijn, gemiddeld, grof) Zijn Van toepassing op zowel het Thermo-6 temperatuurregelapparaat als de Flow-5 Flow-5 doorstroommeter. Een aparte instelling is niet mogelijk.

Door drijfsmodus

Afstandsbediening

Om de meetwaarden van de Flow-5-doorstroommeter over te dragen naar een externe controller, zijn de volgende Interfaces beschikbaar voor een verbinding tussen het Thermo-6 temperatuurregelapparaat en het besturingssysteem van de machine.

De volgende meetwaarden kunnen op verzoek van de machine worden overgedragen. Welke meetwaarden van het apparaat worden gevraagd, is afhankelijk van het gebruikte transmissieprotocol en de softwareversie van het apparaat.

• Stroomsnelheid per meetcircuit
  • Flowtemperatuur per Flow-5 doorstroommeter
  • Retourtemperatuur per meetcircuit
  • Temperatuurverschil retour/debiet per meetcircuit

Om via de Interfaces met de externe controller te kunnen communiceren, zie de beschrijving op de volgende pagina →Afstandsbediening

Speciale functie van de DIGITAL-interface

Geavanceerd interfaceprotocol

Om de meetwaarden via de seriële interface van de doorstroommeter naar de machine over te dragen, moet het bijbehorende protocol 1, 4 of 5 ook aan de machinezijde worden uitgebreid.

OPMERKING!

De hardware en software die nodig zijn voor het besturingssysteem van de machine moeten met de machinefabrikant worden besproken.

Van de volgende machinefabrikanten is bekend dat ze een uitbreiding hebben geïmplementeerd:

fabrikantprotocolWeergave van de meetwaarde

Arburg

1
  • Stroomsnelheid per meetcircuit 1.8

Sumitomo Demag

1
  • Stroomsnelheid per meetcircuit 1.8
  • Retourtemperatuur per meetcircuit 1.8

Simuleer de doorstroommeter als apparaat

Als deze functie is ingeschakeld, krijgt elk meetcircuit door de externe doorstroommeter een adres toegewezen voor communicatie met de machine. De Simulate Flow as a Device-functie maakt de overdracht mogelijk van stroomwaarden van externe meetcircuits naar machinebedieningen die noch het uitgebreide interfaceprotocol 1, 4 en 5, noch de OPC UA Euromap 82.1 Ethernet-interface () ondersteunen. EUROMAP 82.1 Release 1.01 / OPC 40082-1Hierdoor kunnen de doorstromingswaarden van de externe doorstroommeter Flow-5 naar de spuitgietmachine worden overgebracht zonder de software te wijzigen.

OPMERKING!

Voorwaarde:

• Software SW61-1_2306 of hoger → Software van het apparaat
  • DIGITAL (ZD) seriële interface, protocol 1, 4 of 5Gate-6-interfaces
  • De machinebesturing ondersteunt het vereiste aantal apparaatadressen (bijvoorbeeld voor een Thermo-6 met een doorstroming met 4 meetcircuits moeten 4 apparaatadressen worden ondersteund door de machinebesturing!)
  1. Selecteer [Instelling] > [Afstandsbediening] > [Simulate Flow As A Device] (→ alleen beschikbaar als er ook een doorstroommeter () is aangesloten) Flow
  2. Gebruik de schuifregelaar (, ) om de functie in of uit te schakelen.
    → Aan elk meetcircuit wordt automatisch een gesimuleerd apparaatadres toegewezen.
    → Inactieve meetcircuits krijgen ook een adrestoewijzing.

Het adres dat is ingesteld op de Thermo-6 temperatuurregeleenheid wordt gebruikt als startpunt voor de adrestoewijzing. Het gebruikte adresbereik wordt weergegeven in het adresveld van de temperatuurregeleenheid (bijvoorbeeld „” als het 3..6adres „3" is ingesteld op de temperatuurregeleenheid en een doorstroming met 4 meetcircuits is aangesloten). Als de volgende adressen al elders vanaf het startpunt zijn toegewezen, wordt dit door een waarschuwing gemeld. Voor het aantal meetcircuits is een adres (startpunt) met daaropvolgend vrij adresbereik vereist.

OPMERKING!

Het is niet mogelijk om manueel en individueel adressen toe te wijzen aan de gesimuleerde apparaatadressen voor de meetcircuits.

Controleer de doorstroommeting

kwalificatie

• Vakkundig personeel

Benodigde apparatuur

• Hydraulische leidingen tussen Voorloop en Terugloop met afsluiter op alle meetcircuits

pocedure

1. Het apparaat inschakelen met een externe Flow-5-doorstroommeter.
  2. Selecteer [Gevraagde Waarden] > [Instelpunttemperatuur ]
    → Stel de parameters in op 40 °C.
  3. Selecteer [Flow] > [Flow n] > [Reële Waarden]
  4. Sluit alle afsluiters tussen Voorloop en Terugloop.
    → De parameter [Flow A1..D16] moet 0,0 L/min weergeven.

Doorstroommeting kalibreren

Als er een afwijking is, moet de Doorstroommeting worden gekalibreerd.

OPMERKING!

Het kalibreren moet worden uitgevoerd met zuiver water (zonder toevoegingen).

1. het apparaat inschakelen met een externe Flow-5-doorstroommeter.
  2. Selecteer [Gevraagde Waarden > [Setpoint Temperatuur].
    → Stel de parameters in op 40 °C.
  3. Selecteer [Instelling] > [Diverse] > [Drukontlasting Wanneer Het Apparaat UIT staat].
    → Schakel de functie uit met de schuifregelaar ().
  4. Schakel het apparaat uit met de knop ().
  5. Selecteer [Flow] > [Flow n] > [Instellingen] > [DFM nnnnnnn] > [Kalibreren] > [Flow] > [A1..D16Flow kalibreren].
  6. Tik op het startsymbool () om het proces te starten (er kan slechts één meetcircuit tegelijk worden gekalibreerd).
    → De doorstroming wordt automatisch gekalibreerd en de voortgang wordt in het informatiesysteem weergegeven. Controleer na het kalibreren de Doorstroommeting nogmaals.
  7. Na het succesvol kalibreren selecteert u [Instellingen] > [Diversen] > [Drukontlasting Wanneer Het apparaat UIT staat].
    → de functie inschakelen met de schuifregelaar ().

Als u vragen hebt, neem dan contact op met uw HB-Therm-staatsvertegenwoordiger (www.hb-therm.com).